Matkakertomuksia

perjantai 20. toukokuuta 2016


Veneilytervehdys Välimereltä


SPV järjestää vuosittain jäsenseuroilleen ” Köydet irti” kilpailun, jossa osallistujien kesken arvotaan pääpalkintona  On Sailin järjestämä viikon purjehdusmatka Välimerelle kahdelle hengelle. Yllätyksemme oli suuri, kun saimme tiedon voittaneemme vuoden 2015 kisassa.. Nyt kohteena oli ensimmäistä kertaa Mallorcan saari ja ajankohta 7 – 14. 5.2016. Matka oli osa eskaaderia, johon osallistui 8 venettä,  joissa yhteensä n. 60 henkilöä ympäri Suomea.
Lauantai 7.5.  Lento Helsingistä Palmaan ja sieltä bussilla Cala Novan satamaan, jossa veneemme odottivat. Illalla veneiden vastaanotto- tsekkaus, ruoka- ja juomavarojen hankinta sekä matkatavaroiden sijoittelu veneeseen.  Veneemme  AGRASOT , Dufour 460, oli upouusi ja ensimmäisellä vuokrausviikollaan.  Vene toimi eskaaderin johtoveneenä. Kipparinamme ”amiraali” Kristiina Lindqvist ja miehistönä meidän lisäksi Eija ja Andras Helsingistä ja Sirkka ja Tuomo Raumalta. Illalla oli yhteinen tutustumisillallinen marinan ravintolassa koko eskaaderin väelle.
Sunnuntaiaamuna matkamme suuntautui kohti La Rapitaa, jonne matkaa n. 22 M. Osan matkaa taitoimme konevoimalla, mutta pääsimme myös purjehtimaan 2 – 3 tunnin ajan. Rantautumisen ja ruokailun jälkeen oli aikaa käydä tutustumassa kylään jalan tai ”Mini-Train”:illa. Iltapalaa rantaravintolassa.
Maanantai 9.5. Nyt keula kohti Mallorcan eteläkärkeä ja se kiertäen kohteena Cala D Or. Merellä oli kova vastatuuli ja korkeana vellova ristiaallokko. Koko 18M matka koneella ajaen. Vapaaehtoisia ruoanlaittajia ei miehistöstä löytynyt, olisiko soppa lautasella pysynytkään. Kovin vene keikkasi. Satama oli suojaisa ja rannassa lämpöäkin riitti. Illalla jääkiekon ystäville järjestyi kisakatsomo Suomi- USA otteluun kylällä ravintola Piratessa.
Tiistai 10.5. Veneessä nautitun runsaan aamiaisen ja kipparikokouksen jälkeen nostettiin purjeet ja suunnattiin kohti pohjoista ja Porto Criston kaupungin marinaa. Matkaa kartalla n. 13M ja purjehtien sitä kertyi n. 22m. Tuulen nopeus vaihteli 8-10m/s ja matkan aikana isopurje reivattiin.  Kaunis suojainen satama palmuineen ja kukkineen, rantaravintoloiden ketju ja ”latinalaisveneiden” rivistöt . Ehdimme myös tutustua komeaan tippukiviluolaan, joka on vajaan kilometrin päässä satamasta.
Keskiviikko 11.5. Nyt suunta takaisin etelään ja 15M päässä olevaan Porto Petroon.  Lahden suulla nostettiin purjeet, isopurje 1. reivissä.  Tuuli oli kääntynyt ja oli siis taas lähes vastainen. Matka taittui luovimalla 5-6 solmun vauhdilla. Välipalaksi aamulla valmiiksi tehtyjä voileipiä ja hedelmiä. Satamassa n.klo 18. Veneen juoma- ja ruokavaroja piti täydentää lähikaupasta. Illalla ”The Port” ravintolassa pääsi seuraamaan Suomi-Unkari ottelun kulkua.
Torstai 12.5 Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen purjehdimme nyt kohti kaakkoa ja Cabreran saarta. Delfiinikin seuraili kulkuamme veneen vierellä jonkin aikaa. Koko saari on luonnonsuojelualuetta ja sinne meno on rajattu 50 venettä/vrk:ssa ja vaatii erityisluvan. Vain poijukiinnitys on mahdollinen. Matkalla tuuli voimistui edelleen, mutta isopurje reivattuna matka taittui hyvällä vauhdilla. Illan vietimme veneessä saaren suojaisassa lahdessa ainutlaatuista luontoa ihaillen.
Perjantai 13.5. Viimeinen purjehduspäivä ja paluu Palmaan. Matkaa yli 30 M. Tuuli viuhuu purjeissa yli 15m/s. Isopurje 2. reivissä ja Fokasta vain pieni kulma esillä. Veneen nopeus ajoittain liki 8 solmua, joten matka joutuu. Vielä tankkaus ennen kotisatamaan saapumista. Palman yllä näkyy ukkosrintama, joka onneksi pysyy paikallaan. Kaikki hyvin, ei edes kastuttu.
Illaksi oli koko eskaaderin väelle järjestetty päätösillallinen Marinan ravintolassa; ruokaa, juomaa musisointia ja kunniakirjoja ”matkalla ansioituneille”.  Meitäkin muistettiin. Saimme Viikon ”Sulkavat Välimerellä” kunniakirjan , joka myönnetty ”Sulkavan Soudut” tasoisesta positiivisesta ja iloisesta asennoitumisesta  ääriolosuhteissa On Sailin järjestämällä matkapurjehduksella Välimerellä vuonna 2016.
Kaikkinensa kokemisen arvoinen matka. Järjestelyt toimivat, satamissa asialliset palvelut ja aikaa jäi myös maissa oleviin kohteisiin tutustumiseen. Voimme lämpimäsi suositella muillekin veneilijöille On Sailin järjestämiä matkapurjehduksia ”vieraille vesille”.

Antoisaa veneilykesää 2016 kaikille toivottaen Eeva-Liisa ja Seppo

Aluksemme AGRASOT ja osa miehistöstä vasemmalta. Eija, Eeva-Liisa ja kipparimme Krisse.

Seppo pääsi jopa ruoriin.

Cabreran lahdella poijussa, taustalla merirosvoilta suojaava linna 1400-luvulta.
Reittimme purjehduksella


Tuttu viiri johotaluksen saalingissa